Produkty BIO – co warto o nich wiedzieć o prawdziwej zdrowej żywności?

Robiąc zakupy spożywcze coraz częściej zwracamy uwagę nie tylko na cenę poszczególnych artykułów, ale także na ich skład i pochodzenie. Staramy się wybierać zdrowsze, naturalne produkty, które zawierają w swoim składzie jak najmniej sztucznych dodatków. Szczególnie dużym zainteresowaniem wśród świadomych konsumentów cieszą się obecnie produkty BIO, które zawierają co najmniej 95% składników pochodzenia naturalnego. Dlaczego warto je kupować?

Produkty BIO i ich unikalne właściwości

Artykuły spożywcze oznaczone jako produkty BIO, są ekologiczne oraz mają pochodzenie organiczne. W ich składzie znajdować się musi co najmniej 95% składników pochodzenia naturalnego, a same produkty nie zawierają szkodliwych dodatków takich, jak m. in. surowce modyfikowane genetycznie, konserwanty, syntetyczne barwniki oraz sztuczne polepszacze smaku. Takie produkty spożywcze są więc znacznie zdrowsze, bardziej naturalne oraz idealnie nadają się do spożycia zarówno przez osoby dorosłe, jak i dzieci.

Produkty BIO pochodzą z upraw i hodowli ekologicznych, w których nie są używane chemiczne nawozy oraz środki ochrony roślin. Zamiast nich wykorzystywane są środki organiczne użyźniające glebę, które nie zawierają szkodliwych dodatków. Produkty BIO pochodzenia zwierzęcego są natomiast uzyskiwane od zwierząt żywionych paszami ekologicznymi, wypasanymi na naturalnych pastwiskach oddalonych od ruchliwych ulic. Zwierzęta są hodowane bez użycia syntetycznych symulatorów i hormonów, co pozwala uzyskać lepszej jakości, zdrowsze mięso bez szkodliwych dodatków. Hodowle ekologiczne skupiają się także na humanitarnym traktowaniu zwierząt.

Produkty BIO – co warto o nich wiedzieć o prawdziwej zdrowej żywności?

Dlaczego warto wybierać produkty BIO i jak je rozpoznać?

Produkty BIO są znacznie zdrowsze i bardziej korzystne dla naszego zdrowia niż artykuły spożywcze wytwarzane na bazie sztucznych dodatków. Decydując się na zakup takiej żywności należy jednak zachować szczególną uwagę i szukać produktów oznaczonych właśnie znakiem BIO. Samo hasło „zdrowa żywność”, którym bardzo często posługują się producenci artykułów spożywczych, nie musi bowiem wcale oznaczać, że mamy do czynienia z prawdziwymi produktami BIO. Tego typu napisy na swoich wyrobach może bowiem umieszczać każdy, gdyż żadne przepisy prawne nie regulują kwestii ich stosowania. Jeśli zależy nam na zakupie prawdziwych produktów BIO, należy szukać zielonego listka, który może znaleźć się jedynie na certyfikowanych produktach ekologicznych.

Przed zakupem konkretnego produktu warto także zwrócić uwagę na jego skład oraz sprawdzić, czy pomimo zapewnień producenta nie zawiera on żadnych szkodliwych dodatków. Warto także wiedzieć, że produkty BIO ze względu na wyższy koszt ich wytwarzania są droższe od swoich „zwykłych” odpowiedników. W tym przypadku płacimy jednak za jakość, zdrowie oraz pewne pochodzenie żywności, co uzasadnia jej wyższą cenę. Dobrej jakości produkty pochodzą zazwyczaj z niewielkich upraw, które nie wykorzystują sztucznych użyźniaczy gleby oraz pestycydów. Ich utrzymanie oraz uzyskanie dobrych plonów wymaga więc znacznie więcej wysiłku, co wprost przekłada się na cenę gotowych produktów.

Partnerem materiału jest sklep spożywczy online Polski Koszyk - Twoje produkty BIO.