Ciasto drożdżowe – czy rzeczywiście jest zdrowe i nie tuczy?

Ciasto drożdżowe większości z nas kojarzy się z tradycyjnymi drożdżówkami, które nie należą ani do najzdrowszych, ani najmniej kalorycznych wypieków. Drożdżówki to jednak nie jedyny produkt, który jest zrobiony z ciasta drożdżowego, a wiele innych wypieków, w tym paszteciki z mięsem lub bułeczki drożdżowe doskonale nadaje się również dla osób dbających o linię. Jak to więc jest z ciastem drożdżowym – warto je jeść czy lepiej unikać?

Ciasto drożdżowe dla osób na diecie

Ciasto na bazie drożdży jest uznawane za jedne z najzdrowszych i najmniej kalorycznych wypieków. Jego wartość kaloryczna w dużej mierze zależy jednak od sposobu przygotowania oraz pozostałych składników, których użyjemy. Jeśli do gotowego ciasta dodamy lukier, dużą ilość cukru, kruszonkę na bazie masła lub inne kaloryczne dodatki, ciasto drożdżowe również stanie się produktem o wysokiej kaloryczności. Jeśli natomiast przygotujemy samo ciasto na bazie drożdży według tradycyjnego przepisu bez obaw będą mogły po nie sięgnąć także osoby dbające o linię.

Co więcej, ciasto drożdżowe posiada wiele, cennych właściwości. Regularnie spożywając paszteciki z mięsem oraz inne wypieki przygotowane na jego bazie możemy liczyć na obniżenie poziomu cholesterolu, poprawę pamięci oraz złagodzenie objawów stresu. Wszystko to dzięki wysokiej zawartości witamin i minerałów, w które bogate jest ciasto drożdżowe. W jego składzie znajdziemy m. in. witaminy z grupy B niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz pozytywnie wpływające na samopoczucie. Oprócz tego, ciasto drożdżowe zawiera także sporą ilość sodu, potasu, wapnia, magnezu oraz cynku, które pozwalają uzupełnić niedobory tych pierwiastków.

Ciasto drożdżowe – czy rzeczywiście jest zdrowe i nie tuczy?

Ciasto drożdżowe – kto powinien po nie sięgnąć?

Ciasto drożdżowe jest smaczne i lekkostrawne. Po paszteciki z mięsem i inne wypieki wykonane na jego bazie mogą więc bez obaw sięgać dzieci i osoby starsze. Takie dania będą doskonałym wyborem także dla osób pracujących umysłowo, gdyż porcja ciasta drożdżowego jest w stanie poprawić ich koncentrację, pamięć oraz polepszyć nastrój. Ze względu na wysoką zawartość witamin z grupy B, ciasto drożdżowe będzie takie świetną alternatywą dla słodkich przekąsek dla kobiet w ciąży, które mają w tym okresie szczególnie duże zapotrzebowanie na kwas foliowy.

Jak przygotować udane ciasto drożdżowe w domu?

Z ciasta drożdżowego możemy wykonać wiele smakowitych i puszystych przysmaków, w tym wytrawne paszteciki z mięsem, słodkie bułeczki, ciastka, racuchy, rogaliki oraz wiele innych słodkich i słonych wypieków. Ciasto drożdżowe nie jest jednak łatwe w przygotowaniu i może sprawiać problem zwłaszcza początkującym kucharzom. Oto kilka porad, które ułatwią jego prawidłowe wykonanie.

Planując przygotowanie wypieków na bazie ciasta drożdżowego warto pamiętać, że mąka musi być dobrej jakości oraz sucha, co pozwoli uniknąć ryzyka powstania zakalca – zmory wszystkich próbujących swoich sił w pieczeniu ciasta na bazie drożdży. Tłuszcz zawsze dodajemy do gotowej masy pod koniec wyrabiania ciasta pamiętając, aby dokładać go w małych porcjach i dokładnie mieszać ciasto. Wszystkie składniki, których użyjemy do wypieku powinny mieć temperaturę pokojową, a ciasto zostać pozostawione do wyrośnięcia w miejscu pozbawionym przeciągów.