O co właściwie chodzi z tym glutenem?

Od niedawna gluten to dość popularny temat zarówno w telewizji, jak i mediach społecznościowych. Występuje on w pieczywie, kaszach, makaronach oraz wielu innych. Jego głównym zadaniem jest uzyskanie odpowiedniej konsystencji oraz smaku wypieków.

Czym właściwie jest gluten?

Nazwa gluten wywodzi się od angielskiego słowa glue, czyli po prostu klej. Gluten to nic innego, jak białka, które występują w ziarnach zbóż. W sytuacji, gdy mąka wytworzona z tych zbóż mieszana jest z wodą, białka tworzą lepką konsystencję, która podobna jest do kleju. Dzięki temu ciasto staje się elastyczne, wypieki są smaczne i odporne na wysychanie. Możemy je znaleźć w zbożowych produktach oraz różnego rodzaju przetworzonej żywności. Niekiedy dodawany jest również jako nośnik aromatów.

O co właściwie chodzi z tym glutenem?

Negatywne działanie glutenu

Większa część ludzi nie ma problemu z tolerancją glutenu, jednak dla niektórych może to wiązać się z negatywnymi konsekwencjami. Należą do nich między innymi alergia na gluten, nieceliakalna alergia na gluten oraz celiakia. Najczęściej takie oto osoby powinny czasowo lub na zawsze stosować bezglutenową dietę. Liczba uczulonych na pszenicę jest ciężka do oszacowania, jednak nie możemy zapomnieć, że produkty zbożowe należą do tych najczęściej powodujących różnorodne alergię pokarmowe. Choroby związane z nietolerancją glutenu częściej dotykają kobiet, niż mężczyzn. Z każdym rokiem liczba osób, które chorują na te schorzenia, wzrasta.

Produkty bez glutenu

W walce z alergią na produkty zbożowe najczęściej stosowana jest dieta bezglutenowa. Wbrew pozorom gluten nie pojawia się w produktach, w których naturalnie nie występuje oraz takich, z których został usunięty w procesach technologicznych.  Przykładem produktów, które nie zawierają glutenu, są między innymi kukurydza, ryż, proso, fasola, ziemniaki, owoce, warzywa, nabiał oraz wiele innych. Powinniśmy dokładnie zapoznawać się z informacją na opakowaniu i sprawdzać, czy występuje w danym produkcie gluten.

Gluten stanowi obecnie temat wielu dyskusji. Wbrew pozorom dieta bezglutenowa to nie żaden wymysł, a sposób leczenia różnorodnych schorzeń.