Co można zrobić z orzechów włoskich?
Orzechy włoskie to bardzo popularny rodzaj orzecha w Polsce. Dzięki swojemu oryginalnemu smakowi oraz bogatej zawartości odżywczej orzechy te są prawdziwym przysmakiem. Pomysłów na to, jak można je wykorzystać, jest mnóstwo. Oto kilka z nich:
Mąka i panierka
Orzechy włoskie świetnie sprawdzą się jako mąka oraz panierka. Drobno zmielone orzechy włoskie mogą być doskonałym substytutem do tradycyjnej mąki. Mimo sporego zmielenia orzechy zachowują swoje wartości odżywcze oraz nadają potrawom bardzo oryginalny smak. Panierka powstaje w analogiczny sposób, jednakże proces mielenia orzechów nie przebiega tak mocno. Tym samym orzechy świetnie nadadzą się jako chrupiąca panierka.
Nalewka z orzechów włoskich
Nalewka z orzechów może być prawdziwym przysmakiem przez cały rok. Proces tworzenia nalewek jest bardzo podobny jak w przypadku tworzenia nalewek z wiśni czy jabłek. Nalewka z orzechów ma jednak bardzo dobre właściwości zdrowotne i niepowtarzalny smak. Nie bez przyczyny jest ona wybierana bardzo często jako jedna z najbardziej ulubionych nalewek wśród Polaków.
Czekoladki z orzechami
Czekolada z orzechami nie jest niczym nadzwyczajnym. Możemy ją kupić w każdym sklepie spożywczym. Bardzo trudno jednak dostać czekoladę zmieszaną z orzechami włoskimi. Na szczęście można ją zrobić samemu w domu. Nie potrzeba do tego skomplikowanych narzędzi. Warto poświęcić ten czas, aby skosztować świetnego połączenia czekolady i orzechów.
Mleko orzechowe
Mleko orzechowe to bardzo dobry produkt nie tylko dla wegan, ale również dla osób, które uwielbiają smak orzecha włoskiego w wielu potrawach. Mleko z orzecha włoskiego zachowuje się bardzo podobnie jak inne wegańskie mleka. Cena jednak niekiedy jest bardzo wysoka, lecz w Internecie można znaleźć mnóstwo sklepów, które oferują mleko orzechowe w bardzo dobrej cenie. Wystarczy tylko poszukać!
Orzech włoski od wielu lat gości na polskich stołach. Mimo swojej twardości bardzo elastycznie dopasowuje się do podniebień naszych Polaków, przez co są tak uwielbiane.