Produkty bezglutenowe w codziennej diecie
Alergia na gluten to powszechny obecnie problem w społeczeństwie. Dieta bezglutenowa to jedyne rozwiązanie na wiele dolegliwości spowodowanych spożywaniem nieodpowiednich produktów. Dla wielu celiakia brzmi jak wyrok – drastyczna zmiana nawyków żywieniowych nie zawsze idzie w parze z komfortem psychicznym. Jakie są największe trudności na diecie bezglutenowej?
Objawy alergii na gluten
Celiakia może zostać wykryta u osób w każdym wieku. Pomimo charakterystycznych objawów, wielu lekarzy nadal myli ją z zespołem jelita drażliwego lub kojarzy ze stresem. Celiakia najczęściej objawia się poprzez przewlekłe bóle brzucha, wzdęcia, biegunki i skutkuje szybką utratą masy ciała. Efektem złego wchłaniania są niedobory witamin, które mają bezpośredni związek z anemią. Powyższym objawom często towarzyszą bóle głowy, a także nagłe zmiany nastroju, włącznie z depresją.
Nagła zmiana trybu żywieniowego
Jednym z największych problemów jest natychmiastowe wdrożenie produktów bezglutenowych do codziennej diety. Oczywiste jest, że po wielu latach spożywania tradycyjnych posiłków, organizm będzie domagał się zakazanego jedzenia. Wówczas zapach chleba z pobliskiej piekarni czy zapach dań w tradycyjnych restauracjach wystawiają przechodniów na niemałą próbę. Liczne pokusy łatwo odeprzeć myślą, że po spożyciu produktów, których nie toleruje organizm, nastąpią znane już bolesne skurcze jelit, które mogą skończyć się wizytą w szpitalu.
Kłopotliwe menu w restauracji
Kolejną trudnością, z którą zmagają się osoby z celiakią, jest stosunkowo niewielka liczba restauracji, w których serwuje się dania typowo bezglutenowe. Nawet jeśli w danej restauracji znajduje się tego typu karta dań, należy mieć na uwadze, że posiłki przygotowywane są na tych samych stołach, gdzie robione są pozostałe dania. Podobny problem pojawia się podczas rodzinnych spotkań, gdzie na stole lądują zazwyczaj tradycyjne potrawy.
Drogocenne produkty
Kolejnym z problemów jest wysoka kwota, jaką przychodzi płacić za produkty bezglutenowe. Jeszcze do niedawna asortyment w sklepach był nieco ograniczony. Obecnie na szczęście nie ma takiego kłopotu, ponieważ artykuły spożywcze dla osób z celiakią można znaleźć niemal w każdym sklepie. Problem nadal jednak stanowią wygórowane kwoty za kupowane produkty. Jeśli budżet nie pozwala na dokonanie zakupu gotowych artykułów, wiele z nich można zrobić samodzielnie (np. upiec chleb). Znakomitej jakości składniki w przystępnej cenie można znaleźć w ofercie naszego sklepu.
Dziecko na diecie bezglutenowej
Niezwykle trudno jest wytłumaczyć maluchowi, że nie może spożywać tego, co jego przedszkolni rówieśnicy, ponieważ jest to niebezpieczne dla jego zdrowia. Na szczęście we współpracy z przedszkolem lub szkołą, można zaserwować dziecku smaczny i wartościowy posiłek przygotowany z produktów bezglutenowych.
Jak widać, osoby borykające się z celiakią nadal zmagają się z tym, by bez przeszkód sporządzić lub zamówić w restauracji odpowiednio skomponowane potrawy. Z uwagi na wysoki procent osób z celiakią, wszelkie problemy zaczynają stopniowo topnieć, a ceny produktów powoli tanieją.