Frytki warzywne prosto z piekarnika. Jak je przygotować i dlaczego warto?
Frytki to jedno z tych bardzo prostych i szybkich w przygotowaniu dań, które kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Smażone na głębokim oleju klasyczne frytki ziemniaczane nie są jednak zdrowe. To bowiem kaloryczne, tłuste oraz pełne pustych węglowodanów danie, po które nie powinniśmy sięgać zbyt często. Doskonałą i znacznie zdrowszą alternatywą dla nich są natomiast frytki warzywne, które każdy z nas może przygotować w domowym zaciszu tak często, jak tylko chce.
Zdrowe i smaczne frytki warzywne – z jakich warzyw można je upiec?
Frytki warzywne możemy wykonać z praktycznie każdego warzywa, które lubimy i które da się pokroić w słupki. Z powodzeniem można wykorzystać do ich upieczenia także klasyczne ziemniaki lub bataty, które będą znacznie zdrowsze i bardziej odżywcze przygotowane w piekarniku z niewielką ilością tłuszczu niż w frytkownicy czy na patelni. Oprócz ziemniaków, do przygotowania frytek warzywnych możemy użyć także wielu innych warzyw.
Frytki warzywne mogą zostać wykonane z czerwonych buraków, które zawierają duże ilości cennych witamin i minerałów. Regularnie spożywane zapewniają lepszą odporność oraz chronią przed nowotworami. Ich zalety docenią także osoby z podwyższonym ciśnieniem, które czerwone buraczki pomagają skutecznie obniżyć. Innym warzywem, które doskonale sprawdzi się na frytki warzywne jest również pełna beta karotenu marchewka. Składnik ten pozytywnie wpływa na wzrok, odporność oraz posiada cenne właściwości antynowotworowe. Korzeń pietruszki z kolei zawiera cenne składniki wspierające procesy trawienne, które docenimy zwłaszcza po obfitszym posiłku.
Jak szybko i sprawnie przygotować zdrowe frytki warzywne z piekarnika?
Przygotowanie frytek warzywnych jest banalnie proste i wymaga niewiele czasu. W pierwszej kolejności należy starannie oczyścić i obrać wybrane warzywa oraz pokroić je w równe słupki, aby nabrały formy charakterystycznej dla frytek. Następnie rozkładamy je na przygotowanej wcześniej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warzywa powinny być rozmieszczone na balsze równomiernie, w niewielkich odstępach, aby każdy fragment dobrze się upiekł. W celu dodania im lepszego smaku i aromatu po wierzchu posypujemy je solą, pieprzem i innymi wybranymi przyprawami. Miłośnicy bardziej intensywnych smaków mogą dodatkowo użyć szczypty słodkiej lub ostrej papryki.
Przed wstawieniem do piekarnika warzywa skrapiamy niewielką ilością zdrowej oliwy z oliwek z pełnego tłoczenia. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza i zapiekamy w nim frytki warzywne przez ok. 20 min. aż delikatnie zarumienią się z wierzchu. Po upieczeniu możemy podawać je samodzielnie jako przekąskę lub jako dodatek do innych dań. Należy serwować je jeszcze gorące, gdyż będą chrupiące i lepsze w smaku. Tak przygotowane frytki warzywne doskonale sprawdzą się jako przekąska podawana w towarzystwie wybranych sosów lub dipów oraz będą zdrowszą i bardziej kolorową alternatywą dla klasycznych frytek ziemniaczanych smażonych na oleju.