Bieganie jako sposób na zrzucanie zbędnych kilogramów
Bieganie jest jedną z aktywności, którą najczęściej wybiera polskie społeczeństwo. Przyczyny są różne, choć zdecydowanie przeważa chęć zrzucenia zbędnych kilogramów. Jednak samo postanowienie rozpoczęcie treningów nie jest wystarczające. Konieczne jest ponadto odpowiednie zaplanowanie aktywności, by była ona jak najbardziej efektywna. Stanowi to pewną receptę na osiągnięcie sukcesów i przede wszystkim satysfakcji z własnych działań.
Główne zalety biegania
Podczas biegania angażuje się większość mięśni. Oczywiście niezbędne do tego jest użycie dużych nakładów energii. Początkowo warto przybierać tempo, które umożliwia w miarę swobodne prowadzenie rozmowy. Wówczas cała energię pobiera się z tkanki tłuszczowej, której tak bardzo chcemy się pozbyć. Nie jest tajemnicą, że tłuszcz odkłada się najszybciej w okolicach bioder, ud i pośladków. Jego zrzucenie dzięki bieganiu jest najbardziej skuteczną metodą, stosuje ją wiele osób. W zależności od częstotliwości biegania, osiąga się zamierzone cele.
Ile można schudnąć podczas biegania?
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ każdy ma inne tempo spalania kalorii. Liczą się również predyspozycje do uprawiania sportu. Jednak przyjmuje się zasadę, że najważniejszym aspektem jest pora wykonania treningu oraz zjedzonych wcześniej posiłków. By spalić zbędny tłuszcz zaleca się bieganie przez co najmniej 30 do 40 minut. W pierwszej kolejności czerpie się energię z węglowodanów, dopiero w później zmagazynowaną tkankę. Najbardziej efektywne są aktywności podejmowane rano, kiedy metabolizm pracuje na szybszych obrotach. Im bliżej wieczoru wszystkie procesy ulegają stopniowemu spowalnianiu. Organizm daje nam sygnały, że czas udać się na odpoczynek. Przy próbach schudnięcia sam ruch nie jest wystarczający. Konieczne jest również dbanie o skład pożywienia, unikać wysoko przetworzonego jedzenia i wybierać jedynie zdrowe przekąski. Równie istotne jest picie dużych ilości wody, a tym samym zrezygnować z gazowanych napojów, które wywołują sporo szkód w układzie pokarmowym.