Makaronowe inspiracje. Jak zrobić smaczny, zdrowy i sycący obiad z makaronem w roli głównej?

Makaron to przysmak rodem ze słonecznej Italii, który znalazł swoje stałe miejsce także w polskiej kuchni. Najczęściej przygotowujemy z jego udziałem tradycyjne włoskie potrawy takie, jak spaghetti alla bolognese, makaron z pesto oraz polskie zupy, które dzięki dodatkowi makaronu stają się jeszcze bardziej sycące. Nieco oryginalniejszym pomysłem na zdrowy i sycący obiad jest z kolei makaron nadziewany mięsem. Jaki rodzaj makaronu wybrać do jego przygotowania i jak wykonać takie danie?

Makaron nadziewany mięsem – jaką pastę wybrać?

Makaron, czyli tradycyjna włoska pasta występuje w rozmaitych kształtach, kolorach oraz rozmiarach. Najbardziej jego klasyczne rodzaje takie, jak spaghetti, nitki, penne, świderki czy kokardki na stałe goszczą w wielu domach stając się niezastąpionym dodatkiem do wielu polskich dań obiadowych. Te rodzaje makaronów nie nadają się jednak do ich nadziewania. W celu przygotowania makaronu nadziewanego mięsem musimy więc zaopatrzyć się w specjalny rodzaj pasty o wyglądzie większych, pustych w środku rurek.

Cannelloni, bo to o nich mowa, są rodzajem makaronu specjalnie przystosowanym do nadziewania. Kupimy je w każdym większym supermarkecie, który posiada w swojej ofercie duży wybór makaronów. Jeśli zależy nam na zasmakowaniu prawdziwej włoskiej pasty warto sięgnąć po makarony wyprodukowane we Włoszech oraz ściśle stosować się do zaleceń producenta odnośnie czasu ich gotowania. Dzięki temu nasza pasta zostanie przygotowana al dente, czyli nie będzie ani zbyt miękka, ani zbyt twarda.

Tradycyjne włoskie cannelloni możemy kupić zarówno w tradycyjnej wersji wyprodukowanej z białej mąki, jak i z jej ciemnej, pełnoziarnistej odmiany. Ciekawą propozycją dla miłośników zdrowej kuchni będą także makarony wyprodukowane z dodatkiem szpinaku lub innych zielonych warzyw, które rozpoznamy po charakterystycznym zielonkawym zabarwieniu.

Makaronowe inspiracje. Jak zrobić smaczny, zdrowy i sycący obiad z makaronem w roli głównej?

Prosty przepis na smaczny obiad, czyli jak przygotować makaron nadziewany mięsem?

Makaron nadziewany mięsem jest daniem bardzo prostym w wykonaniu. Na jego przygotowanie musimy poświęcić około godziny czasu, w którą wlicza się także czas pieczenia. W pierwszej kolejności wykonujemy farsz. Do jego przygotowania warto użyć ok. 250 g mięsa mielonego, które przesmażamy na patelni w towarzystwie cebulki i czosnku. Kiedy mięso się zarumieni dolewamy ok. 0,5 l passaty pomidorowej i doprawiamy całość swoimi ulubionymi przyprawami. Warto użyć bazylii, tymianku oraz oregano, które nadadzą naszemu daniu prawdziwie włoskiego aromatu.

Gotowym farszem po jego lekkim przestygnięciu nadziewamy cannelloni. Staramy się, aby wnętrze każdej rurki było starannie wypełnione mięsem. Makaron układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem lub wkładamy do dużego naczynia żaroodpornego. Na wierzchu gotowego dania układamy pokrojoną na cienkie plastry mozzarellę polaną kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy przez ok. 40 min., aby makaron zmiękł, a mozzarella rozpuściła się i zarumieniła na wierzchu. Gotowy makaron nadziewany mięsem możemy serwować samodzielnie lub podawać w towarzystwie warzywnej, lekkiej sałatki.