W czym tkwi fenomen sushi
Sushi, mimo szerokiej popularyzacji tej potrawy w Polsce, nadal jest uważana za bardzo egzotyczne jedzenie. Uległo to jednak dużej zmianie w ostatnich czasach. Nawet w mniejszych miejscowościach możemy zobaczyć i odwiedzić coraz więcej restauracji, w których serwuje się ten specyfik. W czym tkwi jego fenomen?
Niepowtarzalny smak
Jeżeli zapytałoby się miłośników sushi, dlaczego lubią tę potrawę, wielu z nich powie, że jest to niepowtarzalny smak. Surowa ryba w połączeniu orientalnymi dodatkami sprawi, że doznamy wielu fantastycznych doznań smakowych, których nie spotkamy w innych kuchniach świata. Wielu ekspertów uważa, że sushi jest jedną z potraw, które na zawsze zmieniły pogląd na kulinaria. Nic w tym dziwnego. Stosunkowo mało znanych nam kuchni świata oferuje możliwość skosztowania surowej ryby. Dla wielu nie jest to zbyt duża zachęta, lecz tak naprawdę najtrudniejszy jest pierwszy krok, aby przekonać się do smaku sushi.
Różnorodny wybór
Przez cały czas istnienia sushi powstało mnóstwo kombinacji smakowych, dzięki którym nawet najbardziej wymagający smakosze znajdą coś dla siebie. Łączenie smaków jest niejako domenę kuchni japońskiej. Nie ma ściśle określonych zasad smakowych co do przyrządzania tej potrawy. Wszystko tak naprawdę zależy od osób, które będą spożywały tę potrawę.
Filozofia robienia sushi
Należy pamiętać o tym, że w tworzenie sushi nie polega tylko i wyłącznie na osiągnięciu efektu. Prawda jest taka, że cały proces tworzenia tej potrawy jest niejako filozofią, którą wyznaje coraz więcej osób. Niektóre osoby nawet zaopatrują się w profesjonalne narzędzia, aby w domowym zaciszu móc przygotować sushi rodem z prawdziwych restauracji i serwować je wśród swoich znajomych. Jest to dowód na to, że sushi z potrawy bardzo niszowej stał się pełnoprawnym daniem, które jest serwowane w coraz większej ilości restauracji. Dla wielu osób przeszkodą jednak jest cena, która zazwyczaj jest wysoka i to zniechęca ich do skosztowania tej potrawy. Należy jednak pamiętać o tym, że sushi jest bardzo sycącym pokarmem i nie będziemy go jeść bardzo często, jak na przykład pizzę czy makarony.