Góralska przekąska z owczego mleka
Oscypek - lokalna przekąska
Dla każdego turysty lubiącego górskie wędrówki, oscypki są produktem doskonale znanym. Większość piechurów w trakcie przerwy w wędrówce chętnie sięga po ten lokalny, wyjątkowy wyrób. Warto jednak wiedzieć, jak znaleźć prawdziwe oscypki, z czego są produkowane oraz czego unikać, aby przekąska była faktycznie smaczna i korzystna dla zdrowia. Prawdziwe górskie oscypki pochodzą z Podhala. Jest to rodzaj twardego sera o dość charakterystycznym smaku, produkowany jest z mleka owczego. Na niepowtarzalny smak wpływa nie tylko jakość mleka, co cały proces produkcji. Coraz częściej można jednak spotkać produkty z mleka krowiego, które potocznie również nazywane są oscypkami. Co ważne, produkty z mleka krowiego nie są tradycyjnymi oscypkami, dlatego też będąc w górach należy się spodziewać, iż koszt naturalnego i autentycznego wyrobu, będzie zdecydowanie wyższy, gdyż mleko owcze jest znacznie droższe od krowiego.
Kaloryczność góralskich oscypków
Oscypki, jak już wspomniano, produkowane są z mleka owczego. Okres, w którym owce są wypasane to miesiące od maja do października, dlatego też po oscypki najlepiej jest sięgać właśnie w tym okresie. Kupując wyroby w tych miesiącach, można mieć pewność, że jest to produkt świeży i oryginalny. Według norm prawnych, certyfikowane wyroby powinny składać się w 60% z mleka owczego właśnie. Ilość, jaka powinna występować w produkcie wpływa na fakt, iż jego cena nie będzie należeć do najniższych.
Chcąc zatem zakupić produkt oryginalny i certyfikowany, dobrze jest dopytać sprzedawcę z jakiego mleka został on wytworzony. Należy być ostrożnym, jeśli kolor oscypka po przekrojeniu jest żółty lub w trakcie spożywania, skrzypi między zębami, te czynniki sugerują, że produkt nie jest oryginalnym produktem lokalnym. Niektórzy pewnie się zastanawiają nad jednym aspektem, skoro w składzie jest mleko, to jaka jest kaloryczność tego wyrobu? Otóż 100g oryginalnego oscypka to 372 kal co przy wysiłku fizycznym, jakim jest górska wędrówka, doskonale wpływa na uzupełnienie zgubionych kalorii.